28. 1. 2009

Poviedka: Továreň na výrobu zdravých ľudí

Mesto sa zmenilo. Nové, hypermoderné nemocnice majú prevratný systém liečby. Zaručene funguje.

Prevratný systém liečby spočíva v tom, že ordinácia lekára má dvoje dvere. Na jedných dverách je nápis "chorí" a na druhých nápis "zdraví". Pacienti vstupujú cez dvere s nápisom "chorí". Vychádzajú dverami s nápisom "zdraví". Pôsobí to efektne. Ako továreň na výrobu zdravých ľudí.

Helgha-Antijablko bola nepríjemné stvorenie. Mala hladkú tvár, vpadnuté oči a rozgniavenú papuľu. Žiadne zuby, ani krk, plazila sa po chodbách zväčša nahá. Mala slabé, tučné telo. Bola považovaná za nižší druh červa.

Pozn.: Vyšší druh červa, napríklad dážďovka, sa od Helghi-Antijablko odlišoval tým, že človek k nemu teoreticky dokázal prejavovať emócie. Človek dokáže nenávidieť dážďovku, dokáže rozšliapnuť dážďovku, dokáže sa zamilovať do dážďovky. Helgha-Antijablko nespôsobovala v človeku žiadne emócie.

Helgha-Antijablko sa vplazila dverami s nápisom "chorí" do ordinácie a vyliezla na stoličku. Plakala, očividne prežívala žalúdočnú nevoľnosť. Doktor sa na ňu pozrel a čosi si zapísal do notesu.
"Hmm, hmm, nepríjemné pocity, hmm, hmm, áno," mrmlal si doktor. Skúmavo si prezeral, čo práve napísal. Potom vykríkol: "Je to jasné!"
Opäť čosi zapísal do notesu.
"Budete tri krát denne jesť tieto zelené tabletky. Vyhýbajte sa stresu. Nevychádzajte na slnko. Neoblizujte si prsty. Ste ďalší úspešne vyliečený pacient! Brilantné! Východ je tamto," povedal doktor, pričom tón jeho hlasu sa počas vety trikrát zmenil.
Helgha-Antijablko zosadla zo stoličky a pomaly sa plazila k dverám s nápisom "chorí".
"Nie, nie, nie," zahriakol ju doktor, "vychádza sa tamtými dverami."
Ukázal na dvere s nápisom "zdraví".

Televízia v izbe ostala zapnutná. Na obrazovke sa objavil hlásateľ v ružovom svetri. S dokonalým úsmevom na tvári oznamoval: "Vďaka prevratnému systému v nemocniciach dnes všetci pacienti odchádzajú domov zdraví."

Pozn.: Táto poviedka má nesmiernu umeleckú hodnotu.