6. 11. 2006

Poviedka: Deti

Veľká záhrada s drevenou hojdačkou. Zopár detí. Sedia a sú pokojné. A ona sa na ne pozerá, z veľkej výšky. V rukách drží spínač, kedykoľvek ho môže stlačiť.

Keď stlačí zelený gombík, deti sa začnú hrať a budú veselé. Budú sa smiať a zakývajú jej. Ona im odkýva a pousmeje sa. Nerada sa usmieva.

Keď stlačí červený gombík, hojdačka zmizne. Deti budú smutné, budú musieť sedieť na zemi. Schúlia sa do klbka a bude im zima. Prechladnú a začnú kašľať. A ju to bude vyrušovať.

Keď stlačí modrý gombík, prídu ďalšie deti. Budú sa biť o hojdačku. Vybijú si zuby. Niektoré budú plakať. Silnejšie deti si sadnú na hojdačku, slabšie ich začnú hojdať. Hojdačka bude vŕzgať. A ona nebude môcť zaspať.

Keď stlačí zelený gombík, deti budú hladné. Budú od nej pýtať jedlo a ona im bude musieť variť. Bude im variť kelovú polievku a špenátový prívarok. No deti budú chcieť palacinky a kašu. To ju nebude baviť.

Keď stlačí žltý gombík, príde k deťom dospelý človek. Deti sa ho budú pýtať rôzne otázky a on im bude odpovedať. Po čase však bude dospelý človek nešťastný. Budú mu chýbať ostatní dospelí ľudia. Začne deťom klamať a z nich potom vyrastú zlí ľudia. To nechce.

Pozerá sa na ne. Zatiaľ sú pokojné.